Suiker vs. Zoetstoffen
Wat is er nou beter? (of slechter?) Suiker of zoetstoffen? Kun je beter een light drankje bestellen of is dat juist slechter voor je? Een interessant maar vaag onderwerp. Wij hebben het voor je uitgezocht!
Eigenlijk is het heel simpel! Om het even makkelijk te houden; geniet van groente en fruit met fruitsuikers, maar pas op met toegevoegde suiker. Fruit en groente bevat relatief weinig suiker en is rijk aan allerlei vitaminen en mineralen waar je lichaam gek op is en ook nodig heeft voor een sterk immuunsysteem en om ziektes of virussen te voorkomen.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Het verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten dan in suiker. Iedereen kan suiker en zoetstoffen gebruiken. Voor degene die willen letten op hun gewicht, is het ‘beter’ om voor producten met zoetstoffen te kiezen omdat hier minder calorieën in zitten. Maar gezonder is het niet.
Het probleem ontstaat bij de onnatuurlijke vorm van fruitsuiker waar veel mensen te veel van consumeren doormiddel van frisdranken, koek, snoep, ijs, fruit yoghurts, sauzen enzovoort. Dit is heel verslavend en niet goed is voor je gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, hartziekten, diabetes type 2 en allerlei andere chronische ziekten. Let dus goed op de hoeveelheid onnatuurlijke fruitsuikers die je eet, en probeer zo veel mogelijk suikers in de natuurlijke vorm binnen te krijgen.
De verwerking van suiker en zoetstoffen verloopt verschillend in ons lichaam. Zo worden suikers opgenomen in de bloedbaan en hebben ze effect op onze bloedsuikerspiegel. Omdat suikers ook calorieën leveren worden ze ook omgezet in lichaamsvet. Dit kan dus leiden tot gewichtstoename.
Zoetstoffen daarentegen worden vaak niet of niet volledig door ons lichaam opgenomen. Ze leveren dan ook (bijna) geen calorieën. Maar dit wil niet zeggen dat producten met zoetstoffen gezond zijn.
Wist je ook dat heel veel suikers verborgen staan op een etiket onder een andere naam? Zo zie je misschien niet in je eerste oogopslag dat er suiker in zit. Maar laat je niet foppen! Hieronder kun je een lijst vinden met alle namen die eigenlijk ‘suiker betekenen’. Ook hebben we een lijst gemaakt voor andere woorden voor zoetstoffen. Lees etiketten dus goed voordat je iets koopt wat denkt dat ‘gezond’ is.
Suiker
A
Agavesiroop
Ahornsiroop
Appelsapconcentraat
Appelstroop
B
Basterdsuiker
Beetwortelsap
Bietenstroop
Bietsuiker
Bruine basterdsuiker
Bruine kandijsuiker
Bruine rietsuiker
Bruine suiker
C
Caramel
Castor melis
D
Dadelstroop
Demerara
Druivensapconcentraat
Druivensuiker
Dextrose
E
Esdoornsiroop
F
Fructose
Fructose-invertsuikerstroop
Fruitconcentraat
Fruitextract
Fruitsapconcentraat
Fruitsuiker
G
Galactose
Gebrande suiker
Gebrande suikerstroop
Geconcentreerd appelsap
Geconcentreerd perensap
Geconcentreerd vruchtensap
Gekarameliseerde suiker
Gekarameliseerde suikerstroop
Geleisuiker
Glucose
Glucosefructosestroop
Glucosesiroop
Glucosestroop
Gula djawa
H
HFCS: high fructose corn syrup
Honing
I
Invertsuiker
Invertsiroop
Invertsuikerstroop
Isoglucose
J
Javaanse palmsuiker
Johannesbroodsiroop
Johannesbroodpitsiroop
K
Kandij
Kandijstroop
Kandijsuiker
Kaneelsuiker
Karamelsuikerstroop
Kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker
Kristalsuiker
L
Lactose
M
Maïsstroop
Maltose
Melasse
Melksuiker
Molasse
Moutstroop
Moutsuiker
Muscovado
N
Nectar
O
Oersuiker
Oerzoet
P
Palmsuiker
Poedersuiker
Parelsuiker
Perensapconcentraat
Q
R
Rapadura
Rietsuiker
Rietsuikerstroop
Rijststroop
Rijstsuiker
Ruwe rietsuiker
S
Sacharose
Siroop
Stroop
Sucanat (Sugar Cane Natural)
Sucrose
Suiker
Suikerstroop
T
Tarweglucosestroop
Tarwestroop
Trehalose
Turbinado
U
V
Vanillesuiker
Vruchtensuiker
Vruchtensap op basis van concentraten
Vruchtensap uit concentraat
Vruchtensapconcentraat
Zoetstoffen
Acesulfaam-K (E950)
Aspartaam (E951)
Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
Glycerol (E422)
Erythritol (E968)
Lactitol (E966)
Maltitol (E965)
Mannitol (E421)
Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
Sacharine (E954)
Sorbitol (E420)
Splenda (E955)
Steviolglycoside (E960)
Sucralose (E955)
Thaumatine (E957)
Xylitol (E967)
Comments