fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

In balans met onze natuur

In balans met onze natuur

Op het moment dat je in je tuin gaat werken wordt je er weer even extra bewust van hoe belangrijk de natuur is voor ons ecosysteem. Als je in de herfst een hoop bladeren wegveegt komen er altijd tientallen beestjes tevoorschijn. Hoe sta jij in balans met onze natuur? In de deze blog lees je onze ervaring in de natuur.

In balans met onze natuur

Stel je eens voor

Allerlei soorten vliegjes en kevertjes, wormpjes, beddenpissers lieveheersbeestjes, slakken, noem het maar op. Stel je zo’n beestje eens voor. Dat ze ergens een fijne plek hebben gevonden om te zitten en telkens opnieuw wordt hun woonplek zo vanuit het niets omver geschoffeld. Daar lig je dan in de blote natuur en heb je opeens geen blaadjes meer boven je hoofd. We moeten er misschien vaker bij stil staan dat juist die insecten heel belangrijk zijn voor de aarde. Denk maar eens aan de bestuiving van diverse planten en dat ze dienen als voedsel voor onze vogels. Dus kunnen we maar beter goed voor ze zorgen.

Wij zijn geen natuur experts maar we hebben wel een duurzame missie en visie. Jouw tuin kan een verschil maken bij het bestrijden van de klimaatverandering. Daarbij geeft het je misschien een fijn en trots gevoel dat je meewerkt aan een betere wereld. Je doet alles wat je kunt en alle beetjes helpen!

 

De oplossing

Ben je geneigd om je tuin té netjes te maken? Dan kun je voor jezelf de regel maken dat alles wat je zelf hebt aangelegd schoon en netjes mag houden. Voor een langer en beter behoud van je spullen. En alles wat van de natuur is laat je zoveel mogelijk liggen. Dus laat je de blaadjes voor wat ze zijn en zet je de beestjes die je tegen komt weer neer, dus bij alle bosjes laat je de bladeren veelvuldig liggen. Bladeren hebben na het vallen van de boom ook een mooie functie. Wist je bijvoorbeeld dat als het blad van de boom valt, dat het eerst als deken fungeert waar gelijk een heel ecosysteem in ontstaat. En later als het blad vergaat, dat het werkt als extra voeding voor de bomen. Je kunt extra bossen blad tussen de stam van de boom en je buxus zodat ze daar hun werk kunnen doen. Wees in balans met onze natuur.

 

Nog een aantal tips om in je tuin extra rekening te houden met onze natuur:

  • Als je tuin is bestraat, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met meer groen in je tuin hebben de dieren ook meer plek om te wonen. Je kunt bijvoorbeeld een smalle strook langs je schutting beplanten of een kader in het midden van je bestrating vullen met mooie planten.
  • Kies voor wilde planten waar vogels en insecten dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lila kleurige bloemen heel lekker, zoals die van een vlinderstruik. En bijen houden weer veel van bijvoorbeeld krokussen en rozemarijn.
  • Je kunt een insectenhotel ophangen in je tuin, zo geef je insecten de gelegenheid om zich te ontwikkelen in je iets te nette tuin. Lees hier hoe je er heel makkelijk zelf ééntje kunt maken.
  • Als je een tuin hebt heb je misschien ook een schuur. Op bijna alle daken is het mogelijk een groen dak te creëren. Niet alleen gaat zo’n dak 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak, je helpt de natuur er ook een handje mee. De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof. Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.
  • Plaats een regenton onder een dakgoot om je regenwater op te vangen. De meeste mensen gebruiken gemiddeld per jaar 1100 liter water om planten te besproeien, toch een lekker idee als je dit met regenwater kan doen.
  • Heb je een schutting of tuinhek? Zorg dat er hier en daar een gat in de schutting zit zodat egels er onder of doorheen kunnen kruipen. Als je een oude stoeptegel schuin tegen de schutting zet en er wat oude bladeren in legt heb je misschien geluk dat er een egel zijn of haar nestje maakt.
  • Een kale plek of bijvoorbeeld een strook langs de schutting opvullen met grint (met grote of kleine keitjes) kan ook een fijne plek zijn voor kleine diertjes en je tuin ziet er door grint ook gelijk heel netjes uit.