De werking van je darmen
De darmen, een super interessant onderdeel van ons lichaam. Daarom hebben wij aan Annemarie van Het Persoonlijke Dieet gevraagd of zij meer informatie willen delen over de darm, zodat wij dit weer met jullie kunnen delen!
Wist je bijvoorbeeld al dat de darm (en daarom ook voeding) een grote rol speelt voor je humeur? Je leest het allemaal in deze nieuwe blog ‘de werking van je darmen’!
De dunne en de dikke darm
De werking van je darmen. Je darmen zijn opgedeeld in de dunne darm en de dikke darm. De dunne darm is zo een 5 meter lang en de dikke darm is een stuk korter, namelijk 1 meter lang. Je darmen zijn een heel belangrijk onderdeel van de spijsvertering. De dunne darm zorgt voor het verder veteren van de voedselbrij en het opnemen van voedingsstoffen uit de voeding. De dunne darm heeft een dubbele spierlaag en kneedt het voedsel waardoor het goed vermengt wordt met de spijsverteringssappen. De dunne darm duwt het voedsel met peristaltische bewegingen richting de dikke darm. Je voeding is ongeveer 4-8 uur aanwezig in je dunne darm.
De voedingsstoffen die onverteerbaar zijn komen uiteindelijk in de dikke darm terecht. Wanneer het voedsel in de dikke darm komt zijn de voedingsstoffen hier al uitgehaald, de functie van de dikke darm is dan ook het onttrekken van vocht zodat de ontlasting soepel gemaakt wordt. Hierna gaat de – inmiddels ontlasting – naar de endeldarm, dit is de opslagplaats voor de ontlasting.
Het enterisch zenuwstelsel
Wanneer je endeldarm vol zit voel je aandrang om te gaan ontlasten, er wordt een seintje afgegeven aan je hersenen. En dit is een mooie stap naar een volgend belangrijk punt van deze blog. Je hersenen en darmen communiceren constant met elkaar. Je darmen hebben een eigen zenuwstelsel: het enterisch zenuwstelsel. De darmen bevatten minstens zoveel zenuwcellen als de hersenen, deze zenuwcellen zorgen ervoor dat het mogelijk is dat de darm zelf bepaalde activiteiten uitvoert. De verbinding tussen de darmen en hersenen wordt de hersen-darm-as genoemd.
Darmflora
In de darmen zitten heel veel soorten bacteriën, schimmels, parasieten etc. Dit noemen we de darmflora. Deze darmflora speelt een grote rol in het afgeven van signalen naar de hersenen en weer terug. De darmflora produceert bepaalde stoffen die zorgen voor communicatie tussen beide. Je kent het vast wel: je bent zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, voor een vliegreis of een presentatie, dit voel je vaak in je buik. Voedsel wordt minder goed verteerd of de darmflora verslechtert waardoor je klachten kunt krijgen, soms obstipatie maar diarree kan ook.
Wanneer de darmflora uit balans raakt door bijvoorbeeld ongezonde voeding, voedselintoleranties of door het gebruik van medicatie kan het zo zijn dat jij je somber voelt. Je darmflora is dus van invloed op hoe jij je voelt! Zo wordt bijvoorbeeld het gelukshormoon serotonine voor 90% aangemaakt in je darmen. Zorg dus dat je je darmen ondersteunt, kies zoveel mogelijk voor biologische producten, zoals groenten en fruit en voeg geregeld peulvruchten toe aan je voedingspatroon, deze producten zitten vól vezels welke een ware voedingsbron voor je darmflora is. Laat zoveel mogelijk de bewerkte producten staan. Suikers zijn géén voedingsstof voor je lichaam, je darmflora verslechterd door teveel suikers en hier kan je op den duur ziek van worden (wist je al dat onze sappen 100% natuurlijk zijn? ;)). Tal van ziekten kunnen ontstaan door een verstoorde darmbalans. Wist je dat 80% van je immuniteit zich in je darmen bevindt?
Het persoonlijke dieet
Heb jij darmklachten en ben je benieuwd of je voedselintoleranties hebt? Je kunt altijd even contact opnemen met Het persoonlijke dieet en je casus voorleggen. We helpen je graag!
Comments