fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

De werking van je darmen

De darmen: Een belangrijk onderdeel van ons lichaam.

De darmen zijn een fascinerend deel van ons lichaam. We hebben aan Annemarie van Het Persoonlijke Dieet gevraagd of ze wat meer informatie wil delen over de darmen, zodat we deze kennis met jullie kunnen delen.

Wist je bijvoorbeeld dat de darmen, en dus voeding, van invloed kunnen zijn op hoe we ons voelen? Je kunt hier meer over ontdekken in onze nieuwe blog over ‘de werking van je darmen’!

De werking van je darmen

De dunne en de dikke darm

De darmen zijn onderverdeeld in de dunne darm en de dikke darm. De dunne darm strekt zich ongeveer 5 meter uit, terwijl de dikke darm veel korter is, slechts 1 meter. De darmen spelen een essentiële rol in de spijsvertering. De dunne darm helpt bij het verder verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Hij knijpt en kneedt het voedsel om het goed te mengen met spijsverteringssappen en duwt het met peristaltische bewegingen naar de dikke darm. Voedsel blijft ongeveer 4-8 uur in de dunne darm.

Onverteerbare voedingsstoffen belanden uiteindelijk in de dikke darm. In de dikke darm worden voedingsstoffen al uit het voedsel gehaald, en de belangrijkste rol van de dikke darm is het onttrekken van vocht om de ontlasting vorm te geven. Vervolgens gaat de ontlasting naar de endeldarm, de opslagplaats voor de ontlasting.

Het enterisch zenuwstelsel

De hersenen en darmen communiceren voortdurend met elkaar. De darmen hebben hun eigen zenuwstelsel, het enterisch zenuwstelsel, dat hen in staat stelt bepaalde activiteiten onafhankelijk uit te voeren. De verbinding tussen de darmen en de hersenen wordt de hersen-darm-as genoemd.

 

Darmflora

In de darmen zijn tal van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen te vinden, dit wordt de darmflora genoemd. De darmflora speelt een rol in de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Bijvoorbeeld, wanneer je spanning ervaart, voel je vaak dat je buik zich wat gespannen voelt. Stress kan de spijsvertering beïnvloeden, wat soms tot veranderingen in de stoelgang kan leiden.

Een interessant feit is dat ongeveer 90% van het gelukshormoon serotonine in de darmen wordt aangemaakt. Zorg dus goed voor je darmen. Kies voor biologische producten, eet veel groenten en fruit, en voeg vezelrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten toe aan je dieet. Beperk bewerkte producten en suikers, omdat overmatige suikerconsumptie de darmflora kan verstoren en op den duur tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Een verstoorde darmbalans kan verschillende klachten veroorzaken, maar we noemen hier geen specifieke ziekten. Wist je dat maar liefst 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt?

 

Het persoonlijke dieet

Heb je darmklachten en ben je benieuwd of voedselintoleranties een rol spelen? Aarzel niet om contact op te nemen met Het Persoonlijke Dieet en je situatie voor te leggen. Ze helpen je graag! Bezoek hun website voor meer informatie: www.hetpersoonlijkedieet.nl

Comments