fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

Groenten en fruit?

Groenten en fruit

In onze sappen gebruiken wij alleen maar groenten en fruit en we komen dan ook veel verschillende groenten- en fruitsoorten tegen. Maar wanneer is iets nou groenten en wanneer is iets fruit? Denk aan bijvoorbeeld een tomaat? Of tomaat groente of fruit is kan nog best een discussiepunt zijn. Het onderscheid tussen groenten en fruit kan soms verwarrend zijn, vooral omdat sommige producten zowel als groente als fruit kunnen worden beschouwd. In deze blog vertellen we je iets meer over de verschillen tussen groenten en fruit en wanneer is iets een groenten- of fruitsoort?

 

Groenten en fruit?

Groenten

Groenten zijn eetbare delen van planten die over het algemeen worden gegeten als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Ze bevatten vaak minder suiker dan fruit en hebben meestal een minder zoete smaak. Groenten worden meestal geassocieerd met delen van de plant die boven de grond groeien, zoals bladeren (zoals sla en spinazie), stengels (zoals selderij en asperges), bloemen (zoals broccoli en bloemkool) en wortels (zoals wortelen en bieten).

 

Fruit

Fruit zijn de eetbare vruchten van planten die meestal zoet of zurig van smaak zijn. Ze bevatten zaden en ontwikkelen zich uit de bloemen van de plant. Fruit wordt vaak geassocieerd met delen van de plant die ontstaan uit de bloemen, zoals appels, peren, bessen, citrusvruchten, druiven, tomaten en komkommers (ja, technisch gezien zijn tomaten en komkommers fruit).

 

Verwarring en grijze gebieden:

Sommige voedingsmiddelen kunnen zowel als groente als fruit worden beschouwd. Bijvoorbeeld, tomaten, komkommers, paprika’s en avocado’s worden vaak culinair beschouwd als groenten, maar botanisch gezien is het fruit omdat ze afkomstig zijn van de bloemen van de plant en zaden bevatten.

Er zijn ook enkele culinaire uitzonderingen, zoals rabarber, dat botanisch gezien een groente is maar vaak wordt bereid en gegeten als fruit in zoete gerechten zoals taarten en compotes.

Kortom, het onderscheid tussen groenten en fruit kan variëren, maar over het algemeen worden groenten geassocieerd met delen van de plant die boven de grond groeien en minder zoet zijn, terwijl fruit geassocieerd wordt met de vruchten van planten die zaden bevatten en vaak zoet zijn.

 

Wat is gezonder?

Veel mensen denken dat groenten gezonder zijn dan fruit, maar dit is niet het geval. Het is niet zo dat het een gezonder is dan het ander. Groenten- en fruitsoorten hebben beide hun eigen voedingswaarden en de daarbij behorende voordelen. Daarom is het juist belangrijk dat je beide eet.

 

Groenten:

  • Groenten bevatten over het algemeen minder suiker dan fruit, wat ze een goede keuze maakt voor mensen die hun suikerinname willen beperken. Wist je al dat we ook 100% groentesappen hebben in ons assortiment?
  • Groenten zijn rijk aan voedingsvezels, vitamines (zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K) en mineralen (zoals kalium, magnesium en foliumzuur), die allemaal belangrijk zijn voor een goede gezondheid.
  • Sommige groenten, vooral donkergroene bladgroenten en felgekleurde groenten, bevatten ook fytonutriënten en antioxidanten.

 

Fruit:

  • Fruit bevat van nature suikers, maar het bevat ook vezels, vitamines (zoals vitamine C, vitamine K) en mineralen (zoals kalium), die allemaal bijdragen aan een gezond dieet.
  • Er zitten veel antioxidanten in fruit, zoals flavonoïden en polyfenolen.
  • Het eten van een verscheidenheid aan fruit kan ook bijdragen aan een gezonde darmflora vanwege de prebiotische vezels die ze bevatten.

Comments