fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

Hoe belangrijk is Vitamine D?

Vitamine D is heel belangrijk voor ons lichaam. In deze blog van Annemarie vertelt zij wat vitamine D voor ons lichaam doet, hoe het door je lichaam wordt opgenomen en wat te doen bij een vitamine D tekort. 

Dus lees deze blog goed en voorkom je winterdip!

Wat is vitamine D? En hoe wordt het opgenomen?

De zomer is weer op zijn retour en wat hebben we al een lekkere weken gehad qua temperatuur. In deze blog wil ik jullie kort iets vertellen over een heel belangrijk vitamine, namelijk vitamine D. Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een pro-hormoon, want ons lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken. Vitamine D wordt aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht.

Vitamine D wordt voornamelijk door de (onbedekte) huid opgenomen via zonnestralen (UV-B). Dit gebeurd voornamelijk tussen de maanden mei en september/oktober. De rest van het jaar zijn de zonnestralen niet krachtig genoeg om adequate hoeveelheden vitamine D via de huid aan te maken.

Via de voeding komt een klein gedeelte van de hoeveelheid vitamine D binnen, bijvoorbeeld door vette vis. Vlees, eieren en roomboter bevatten ook vitamine D maar een lagere hoeveelheid als de vette vissoorten.

 

Risicogroepen:

De groep mensen welke het meest risico loopt op een vitamine D tekort zijn: baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen (>70 jaar) en mensen met een donkere huidskleur. Maar ook als je veel tijd binnen door brengt, je grotendeels bedekt met kleding buiten bent of altijd gebruik maakt van (hoge factor) zonnebrand.

 

Hoe maak je het aan?

Dagelijks 15 tot 20 minuutjes zónder zonnebrand met je gezicht, blote armen en benen doe je voldoende vitamine D op. Zorg natuurlijk wel dat je dit buiten de middaguren doet, dan is de zon op zijn krachtigst en kan er schade aan je huid ontstaan. Smeer je na deze blootstelling aan de zon in met een (troepvrije) zonnebrand om je huid te beschermen tegen verbranding en aantasting van je DNA.

 

Vitamine d-waarde:

Bij Het persoonlijke dieet willen we altijd de status van vitamine D weten.
Deze vitamine is onwijs belangrijk voor vele functies in het lichaam, de meeste mensen denken als eerste aan sterke botten en tanden. Maar deze vitamine is belangrijk voor meerdere processen, zoals:
– sterke en soepele spieren,
– bevordert een gezond immuunsysteem,
– verhoogt de weerstand tegen infecties,
– heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten,
– heeft een gunstig effect op de bloeddruk,
– een goede werking op het zenuwstelsel en hersenfunctie,
– draagt zorg bij het behoud van gezond cellen en weefsels.

 

Welke vitamine D is het beste?

Wij streven naar een vitamine D gehalte van >80 mmol/L.
Ons advies luidt dan ook: het hele jaar door een goed opneembare vorm van vitamine D te suppleren. In de zomermaanden kun je zo af en toe je supplement laten staan en minder innemen dan je in de maanden september tot en met april neemt.  Vitamine D is een vet oplosbare vitamine, deze dien je dus in zijn natuurlijke vorm in te nemen zoals in druppelvorm of capsules met vloeibaar vitamine D hierin.
Onthoud: goedkoop is duurkoop, goedkope tabletten zijn vaak géén goed opneembare vorm van deze vitamine.

Ik hoop dat je hier weer wat van geleerd hebt.

Groetjes Annemarie van Het persoonlijke dieet – Hoogkarspel

Hoe belangrijk is Vitamine D?

Comments