fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Hoe je eetgewoonten je humeur kunnen verbeteren

Hoe je eetgewoonten je humeur kunnen oppeppen

Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde “je bent wat je eet” en het blijkt te kloppen, zelfs als het gaat om je humeur. Wat er op je bord ligt, kan invloed hebben op hoe je je voelt. Laten we eens kijken naar hoe goede eetgewoonten je humeur een oppepper kunnen geven.

Hoe je eetgewoonten je humeur kunnen verbeteren

Het Geheim van een Goed Gevoel

Goede eetgewoonten kunnen een rol spelen bij de productie van neurotransmitters in je hersenen. Deze neurotransmitters zijn de boodschappers die je stemming beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

  • Als je verlangt naar een positieve stemming, dan kunnen voedingsmiddelen met tryptofaan, zoals kalkoen, noten en zaden, je daar misschien wel bij helpen! Ze kunnen je serotoninelevels verhogen, wat het “feel good” stofje is.
  • Zin in wat blije gevoelens? Kies voor voedingsmiddelen met tyrosine, zoals bananen en mager vlees. Ze kunnen je dopamineproductie stimuleren! Dopamine is een neurotransmitter (een moeilijk woord waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord), een chemische stof die berichten overbrengt in de hersenen en het zenuwstelsel, wat dus een belangrijke rol kan spelen bij je lichamelijke en geestelijk welzijn.
  • Dan heb je nog de omega-3 vetzuren in bijvoorbeeld vette vis, chiazaad en walnoten. Die kunnen helpen bij je hersenfunctie en dus ook bij je humeur.

 

Hou je bloedsuikerspiegel ‘chill’ 😉

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden kan ook een verschil maken in je humeur. Het regelmatig snoepen van suiker en junkfood kan leiden tot stemmingswisselingen, irritatie en een flinke dip in je energie. Het ene moment krijgt je lichaam een boost van suiker, wat maar even duurt, waardoor je lichaam steeds schommelt. Ga daarom liever voor een gebalanceerd dieet met volkoren granen, groenten, fruit en wat magere proteïnen. En overweeg bijvoorbeeld dagelijks een Zuss & Sapje ;).

 

Zeg gedag tegen ontstekingen

Voeding wat bomvol zit met antioxidanten, zoals groenten en fruit, kunnen je lichaam ondersteunen met het verwerken  van ontstekingen. Chronische ontstekingen worden gelinkt aan depressie en mood swings, dus laat die kleurrijke groenten je humeur opvrolijken.

 

Energie voor Dagen

Wat je eet heeft ook invloed op je energieniveau, en dan bedoelen we natuurlijk geen energiedrankjes vol suikers. Als je jezelf voedt met de juiste gezonde voedingsstoffen en genoeg water binnenkrijgt, voel je je echt levendiger en scherper. Dat betekent een positievere kijk op het leven en een beter humeur. Alles in je lijf hangt met elkaar samen.

 

Niet allen brandstof voor je lichaam

Eten is dus niet alleen brandstof voor je lichaam, het kan ook een aanzienlijke impuls geven aan je humeur en welzijn. Dus denk de volgende keer dat je je bord vult aan de mogelijkheid dat je met je maaltijd ook je stemming kunt verbeteren. Het is een smakelijke manier om jezelf blijer te voelen.

Wil je er zeker van zijn dat je elke dag de juiste hoeveelheid gezonde voeding binnenkrijgt waardoor je je humeur op pijl kunt houden? Misschien zijn onze sappen wel de perfecte uitkomst voor jou! Daarnaast vind je hier lekkere, gezonde recepten.

Comments