fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Sporten met hoge temperaturen

Hoge temperaturen

De zomer is begonnen, de zon begint te schijnen en de temperaturen stijgen. Heerlijk natuurlijk, maar het kan ook een uitdaging zijn tijdens het sporten. Natuurlijk zijn er wel wat trucjes om het jezelf iets makkelijker te maken. Daarom hebben wij wat tips voor jullie op een rijtje gezet.

Sporten met hoge temperaturen

Denk aan het tijdsstip

In het midden van de dag ligt de temperatuur vaak het hoogst en is de uv-straling ook het sterkst. Probeer daarom dit heetste deel van de dag te vermijden. Probeer te sporten in de vroege ochtend of ‘s avonds wanneer de temperaturen lager zijn en de zon minder fel is.

Houd daarnaast de weersvoorspelling altijd goed in de gaten. Wordt het echt heel erg warm? Probeer je sportsessie dan op een andere dag te plannen.

 

Draag geschikte kleding

In welke kleding je gaat sporten kan belangrijk zijn. Kies voor kleding van lichte, ademende stoffen zoals katoen of technische stoffen die vocht afvoeren. Daarnaast kunnen de kleuren van je kleding ook een verschil maken. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht en houden je koeler dan donkere kleuren.

 

Bescherm je huid

Zonlicht is super helend, dus het is heel gezond om daglicht goed via je ogen en huid binnen te laten komen. Belangrijk om dit zonder bril te doen, zodat je zelf een natuurlijke UV- bescherming aanmaakt. Teveel zonlicht in 1x zonder zonnetraining kan ervoor zorgen dat je verbrand en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bescherm jezelf dan door bijv lange kleding aan te trekken, een hoed op te zetten of jezelf in te smeren met een natuurlijke zonnebrand.

 

Hydrateer goed

Goed hydrateren is altijd belangrijk tijdens het sporten (en naast het sporten), maar met warm weer is het verstandig om er nog eens extra op te letten. Drink regelmatig, drink water voor, tijdens en na je workout. Bij langere activiteiten kan het nuttig zijn om sportdranken te gebruiken die elektrolyten bevatten. Elektrolyten helpen bij het reguleren van de hoeveelheid water in je lichaam, wat essentieel is voor het behoud van een goede hydratatie.

Daarnaast is het super belangrijk om te luisteren naar jouw lichaam. Dorst is een laat teken van uitdroging. Probeer regelmatig kleine slokjes water te nemen om uitdroging te voorkomen.

 

Pas je training aan

Wellicht is het verstandig om in de warme zomer je trainingsschema aan te passen. We begrijpen dat je natuurlijk alles uit je sportsessie wilt halen, maar goed voor jezelf zorgen is belangrijker. Langzaam beginnen zou kunnen helpen, geef je lichaam de tijd om aan de hitte te wennen en bouw je trainingen daarna geleidelijk op. Neem vaker pauzes en luister naar je lichaam. Wees er scherp op dat oververhitting kan gevaarlijk zijn.

 

Zoek schaduwrijke routes

Ga je buiten sporten? Kies dan een sportplekje met schaduw op. Ga bijvoorbeeld wandelen op beschutte paden, zoek naar routes met veel schaduw, zoals bosrijke gebieden of parken met veel bomen.

Ga je toch liever binnen sporten? Op de echt warme dagen is dit wel aan te raden. Zwemmen, fitness in een gym met airco, of thuis workouts kunnen goede alternatieven zijn. Belangrijk is om het directe zonlicht middenop de dag te vermijden.

 

Gebruik verkoelende hulpmiddelen

Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf iets te koelen. Denk aan een nat, koud handdoekje of een coolpack met handdoek eromheen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je altijd een flesje koud water bij de hand hebt.

 

En als laatste: maak plezier, luister naar je lichaam en sport ze!

Comments