fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

Lezen als gezonde gewoonte

Lezen

Er is een nieuwe Zuss&Sap challenge van start gegaan deze week. Iedere Challenge bij ons draait om het kweken van goede gewoontes, bij voorkeur gewoontes waardoor jij je leven kunt verbeteren. Gewoontes die goed zijn voor lichaam en geest en waar jij je beter door voelt. Eén van de gewoontes die we in deze blog willen benadrukken, is lezen. Stel bijvoorbeeld als doel om dagelijks 10 pagina’s te lezen. Wil je weten waarom je lezen als gezonde gewoonte kunt zien? Lees dan verder!

“Verhalen vormen brandstof voor de geest en dat maakt lezen zo belangrijk”

Lezen als gezonde gewoonte

Lezen als gezonde gewoonte

Lezen kan een ontspannende activiteit zijn. Slechts een paar minuten lezen per dag kunnen je helpen ont stressen. Het kan net zo rustgevend zijn als een korte wandeling maken of naar kalmerende muziek luisteren. Dit komt doordat lezen vraagt om concentratie en je meeneemt naar een andere wereld, wat kan helpen ontspannen. Vindt je het lastig om lezen in je dagelijkse routine toe te voegen? Start dan met het stellen van prioriteiten.

Tip: Zet lezen boven aan je lijstje. Zodra je het echt wilt zal het dagelijks lezen van een aantal bladzijdes ook direct makkelijker worden.

Concentratievermogen

Het lezen van tekst en nadenken over wat je leest, kan helpen bij het trainen van je concentratievermogen. Hierdoor kun je wellicht andere taken met meer aandacht uitvoeren. In een tijd waarin we snel naar onze telefoon of tablet grijpen, kan bewust lezen je helpen je hersenen te trainen om effectiever te schakelen tussen geconcentreerd en minder geconcentreerd lezen. Dus, leg je telefoon even weg en geniet van een goed boek!

Tip:

  1. Kies een boek waarbij het onderwerp je aanspreekt. Als je iets interessant vindt om te lezen zal je er sneller voor gaan zitten.
  2. Zorg dat het rustig is om je heen, zet de muziek en tv uit.
  3. Zoek een plek om te lezen waar jij je fijn voelt om te zijn.

Geheugentraining

Lezen kan bijdragen aan geestelijke oefening en kan helpen je geest actief te houden (ook op latere leeftijd). Net zoals lichaamsbeweging je lichaam in goede conditie houdt, kan intellectuele stimulatie bijdragen aan het actief houden van je geest. Mensen die hun hele leven veel lezen, kunnen mogelijk langer een actieve geest behouden dan degenen die hun hersenen minder actief gebruiken. Gezond oud worden willen we allemaal. Denk daarom ook aan je geestelijke gezondheid. En hoe simpel kun je het maken als je dit al kunt verbeteren met het lezen van een boek.

Tip: Een interessant boek over gezondheid is Food, Body, Mind van Wendy Walrabelstein. Dit boek bespreekt niet alleen voeding, maar ook de invloed van stress en slaap op onze gezondheid. Het is zeker de moeite waard om te lezen!

Comments