Mindful eating (bewuster eten)
Bewuster eten
In deze drukke wereld waarin we constant druk bezig zijn, stress hebben en haast hebben, wil eten nog wel eens op de automatische piloot gaan. Je herkent het vast wel, even gauw een broodje pindakaas eten in de ochtend, terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor hebt. Of je lunch eten tijdens je meeting omdat alles uitloopt op die dag. Of gauw en makkelijk avondeten voor de tv omdat je volgende afspraak alweer op de planning staat. Vaak kun je nooit echt uitgebreid de tijd nemen voor je maaltijden, of je bent er nooit echt helemaal met de aandacht bij omdat de focus alweer op het volgende ligt. We zijn vaak minder bewust van wat en hoeveel we eten, wat kan leiden tot overeten en een ongezonde relatie met voedsel. Hier komt “mindful eating”, ook wel bewuster eten, om de hoek kijken. Wat dat is, bespreken we in deze blog!
Wat is mindful eating?
Mindful eating is aandacht schenken aan eten en het bewustzijn hiervan. Het gaat om het volledig aanwezig zijn bij elke hap die we nemen, bewust van de smaken, geuren en texturen. Dit klinkt misschien een beetje gek en ‘zweverig’, maar kan echt veel voordelen hebben.
De voordelen van mindful eating
Betere spijsvertering:
Wanneer we de tijd nemen om aandacht te besteden aan ons eten, kauwen we grondiger en dat helpt onze spijsvertering. Dit vermindert de kans op indigestie en zorgt ervoor dat we voedingsstoffen beter opnemen.
Gezonder gewicht:
Mindful eating kan helpen bij gewichtsbeheersing. Door langzamer te eten, krijgen we de tijd om signalen van verzadiging te herkennen, waardoor we minder snel geneigd zijn om te veel te eten. Wanneer je de tijd neemt voor je voeding kun je je lichaam veel beter aanvoelen
Een leukere ervaring:
Eten wordt een veel leukere ervaring als we er echt aandacht aan besteden. Door bewust te proeven, ruiken en zelfs luisteren naar het geluid van voedsel, genieten we meer van elke maaltijd. Je zult ook meer motivatie hebben om een goede, gezonde en smaakvolle maaltijd voor jezelf te maken, omdat je je er veel bewuster van bent.
Bewustwording van eetgewoonten:
Mindful eating helpt ons om patronen in onze eetgewoonten te herkennen. Misschien ontdekken we dat we eten als we gestrest zijn, of dat we bepaalde voedingsmiddelen kiezen uit verveling in plaats van honger. In haast eet je om het eten en kies je gauw voor gemak, maar wanneer je de tijd neemt ben je je veel bewuster van wanneer en wat je eet.
Hoe begin je met mindful eating?
Nadat we alle voordelen hebben besproken, snap ik dat je hier graag meer aandacht aan zou willen besteden, maar hoe begin je hiermee? Juist wanneer je zo’n druk leven hebt? Mindful eating vereist misschien wat oefening, maar het is eenvoudig te beginnen met een paar kleine stappen:
Eet zonder afleiding:
Zet de tv uit, leg je telefoon weg en concentreer je volledig op je maaltijd. Laat dit moment echt alleen over het eten gaan.
Kauw bewust:
Kauw je eten grondig en concentreer je op de textuur en smaak. Dit vertraagt je eettempo en helpt je om meer van je maaltijd te genieten.
Luister naar je lichaam:
Let op de signalen van je lichaam en voel je lichaam goed aan. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je verzadigd bent, zelfs als er nog eten op je bord ligt. Wanneer je op automatische piloot eet ben je veel minder bewust van hoeveel en wanneer je eet, probeer hier dus eens op te focussen.
Wees je bewust van emoties:
Soms eten we om emoties te dempen zoals stress, verveling of verdriet (vooral verveling is bij mij de boosdoener). Door te herkennen welke emoties leiden tot eetgedrag, kun je leren om hier op een gezondere manier mee om te gaan.
Conclusie
Mindful eating is meer dan alleen een eetstrategie; het is een manier van leven die ons uitnodigt om met meer bewustzijn om te gaan met ons lichaam, voeding en de wereld om ons heen. Het kan ons helpen te vertragen in onze drukke levens en meer te genieten van eetmomenten. Zo verbeteren we niet alleen de relatie met voeding, maar ook met jezelf en je eetgewoonten.
Comments