Zin in iets anders dan een standaard lasagne of wrap? Deze Turkse platbrood-lasagne, ook wel Kayseri Yağlama genoemd, is een verrassend gerecht met laagjes dun platbrood, kruidig gehakt en een romige yoghurtsaus. En speciaal voor deze versie voeg je er een klein scheutje Gele Rakker aan toe. Dat geeft het geheel een zachte frisheid met een verwarmende gember-kurkuma kick. Perfect voor een gezellige avondmaaltijd of weekendlunch!
Serveer tip: Snijd in punten en serveer direct. Heerlijk met een frisse komkommersalade of extra glaasje Gele Rakker ernaast voor balans en pit.
ingrediënten
250 g | gepelde tomaten (vers of uit blik, zonder toevoegingen) |
1 el | olijfolie |
snuf | zout |
250 g | rundergehakt of plantaardig gehakt |
1 | kleine ui, fijngesnipperd |
1 | teentje knoflook, fijngehakt |
2–3 el | Gele Rakker |
1 tl | paprikapoeder |
½ tl | komijn |
snuf | chilivlokken (optioneel) |
snuf | zout & peper naar smaak |
1 el | olijfolie (om in te bakken) |
4-5 | kleine stukken lavash of dun platbrood |
2–3 el | Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt |
garnering | verse peterselie, fijngehakt |

1
Maak eerst de suikervrije tomatenpuree: Verhit 1 el olijfolie in een pannetje. Voeg de gepelde tomaten en een snuf zout toe. Laat 10–15 minuten zachtjes inkoken tot een dikke, geconcentreerde saus. Prak of pureer grof en zet apart.
2
Bereid het gehaktmengsel: Verhit 1 el olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul.
Voeg nu de zelfgemaakte tomatenpuree en een kleine scheut Gele Rakker (ca. 2–3 eetlepels) toe. Roer goed door en breng op smaak met paprikapoeder, komijn, chili, zout en peper. Laat het mengsel kort sudderen zodat alle smaken goed samenkomen.
3
Verwarm het platbrood: Verwarm de lavash of het platbrood kort in een droge koekenpan of oven tot het zacht en warm is.
4
Stapel en serveer: Leg een stuk platbrood op een bord en verdeel er een laagje gehaktmengsel over. Herhaal dit tot alles op is, en eindig met een laag saus.
Lepel de yoghurt erover en bestrooi met verse peterselie.