fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Roomboter of margarine… wat kies jij?

Roomboter is al lange tijd een onderwerp van discussie in de voedingswereld. In deze blog vertellen we hoe wij omgaan met roomboter en margarine. Sommigen beweren dat het leidt tot een hoog cholesterolniveau en dichtslibbende aderen, anderen zeggen juist dat het een gezonde aanvulling is op je voedingspatroon, omdat roomboter de meest pure vorm is van boter. Gelukkig is er de laatste jaren een hoop onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van roomboter. Dus, margarine of boter… wat kies jij?

Roomboter of margarine… wat kies jij?

Voor ons is het duidelijk, we geven de voorkeur aan natuurlijke producten en roomboter is een natuurlijker product dan margarine. Margarine wordt ook wel kustboter genoemd, dus kiezen we voor roomboter. We houden ons daarbij wel aan een aantal spelregels die we graag aan je uitleggen.

Verzadigd vet in roomboter

Roomboter bevat verzadigd vet. (Verzadigd = Verkeerd weet je nog?) Dit is de minder gezonde variant van vet. Een groot deel van die vetten zijn echter enkelvoudig verzadigde vetten die tot de gezonde vetten behoren. Ze vormen een dun laagje vet om je ingewanden met de functie om je ingewanden te beschermen. Dit is tevens de rede om de inname van roomboter te beperken. Kort gezegd; een dun laagje is goed, een dikke laag niet. Daarbij is de hoeveelheid transvet in roomboter minimaal én ook nog eens van natuurlijke aard. Deze transvetten zijn niet slecht voor de gezondheid in tegenstelling tot transvetten die zijn ontstaan door een chemisch proces tijdens het verharden van onverzadigde vetten zoals bij margarine. Toch zijn er nog steeds veel mensen die voor margarine kiezen, omdat er vaak wordt gezegd dat alles wat dierlijk is per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt wat ons betreft niet altijd voor alle producten.

Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte aanzienlijk verhogen. Met een hoog cholesterolgehalte neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Daarom is het belangrijk om het eten van verzadigd vet te beperken. Maximaal 10% van de dagelijkse energie die je nodig hebt mag uit verzadigde vetten bestaan. Bij een dagtotaal van 2200 kcal mag je dus maximaal 22 gram verzadigd vet binnen krijgen.

Hoewel zuivel en dus roomboter verzadigd vet bevat, lijken ze ook een beschermend effect te hebben. Houd het wel bij enkele porties zuivel per dag, zo blijft het gezond. Onverzadigd vet (Onverzadigd vet = Oké!)  zorgt juist voor een lager risico op hart- en vaatziekten, dus hier mag je veel van eten.

Melkvetten in roomboter en margarine

Wat ook belangrijk is om te weten; Roomboter wordt gemaakt uit melkvetten in tegenstelling tot Margarine, Margarine wordt gemaakt van plantaardige geraffineerde olie en vetten en heeft bovendien ook nog een aantal toevoegingen om de kleur, de smaak en de stevigheid aan te passen, zodat het op boter lijkt, maar margarine is geen echte boter. Margarine en halvarine ondergaan allebei chemische processen (ultra bewerkte processen) die er bij het maken van roomboter helemaal niet aan te pas komen. Roomboter is wel bewerkt omdat roomboter wordt gemaakt van melk, maar het is wel een simpel en duidelijk proces, wat je niet kunt zeggen over margarine en halvarine.

Dit alles is de rede waarom wij dus echte Roomboter op ons brood smeren, maar wel mét de 10% regel. Nog beter is om zoveel mogelijk te kiezen voor producten die onverzadigde vetten bevatten.

Om de regel van vetten wat beter te onthouden gebruiken we het ezelsbruggetje: Onverzadigd vet = Oké en Verzadigd vet = Verkeerd.

Wil je meer weten over vetten? Lees onze blog VET lekker!’