fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Stempels op de dop

Verplicht

In Nederland ben je verplicht om een houdbaarheidsdatum op een product te vermelden. Toen we onze eerste flesjes groentesap voor anderen gingen maken schreven we de productiedatum met een watervaste stift op de dop. Al werden we er steeds handiger mee bleef het natuurlijk ontzettend veel werk. We kwamen er al snel achter dat dit beter kon.  Zo gingen we van een handmatig stickerautomaatje naar een hele etiketeer machine die de stempels op de dop drukt. Ben je benieuwd naar dit proces? Dat vertellen we je in deze blog!

Stempels op de dop

Stickerautomaat

We kochten ons eerste stickerautomaat in 2016. Het was zo’n handbare die je ook vaak bij de vakkenvullers in de supermarkt zag. Je kon er handmatig met een knijpbeweging een stickertje met de datum erop maken. Je kent ze vast wel, je hoort bij ieder stickertje een klik. Deze stickertjes plakten we dan op dop.  

Dit gaf soms best een rommel in onze vriezer, want als een flesje bevriest blijkt het dat deze stickertjes niet optimaal geschikt zijn om te blijven plakken. We vonden dus overal kleine stickertjes met datums die van de flesjes waren gevallen.  

 

Stempelen

In 2018 irriteerden we ons er zo aan dat we ons er verder in gingen verdiepen om het te kunnen verbeteren. We vonden een klein stempeltje waarmee we handmatig de datums direct op de dop konden stempelen. Dit moest dan wel met watervaste inkt want anders kon je het er snel weer afvegen. De inkt mocht ook niet te snel opdrogen, want het kussen met de inkt lag op een werkdag bij elkaar opgeteld uren open waardoor de inkt snel droog werd. Als we het kussen gebruikten waren we zo’n 6 uur achter elkaar aan het stempelen en dat was dan ook de tijd dat het kussen open stond. Na wat speurwerk en een aantal verkeerde inktflesjes geprobeerd hadden we het perfecte kussen met geschikte inkt gevonden. Helemaal top dus. Het stempelen op de flesjes was even wennen maar na een paar keer oefenen werden we er super snel in. Hier konden we weer jaren mee door. 

 

Etiketeer machine

De volgende stap wat betreft de datums hebben we onlangs gedaan toen we ons etiketeer machine hebben aangeschaft. De etiketten worden vanaf november 2022 op onze flesjes geplakt met onze etiketeer machine van Tegra Systems. Zo hebben we daar gelijk een volledig automatisch datum stempelaar bij aangeschaft. Dat ziet er gelijk een stuk meer professioneel uit. De datums zitten nu namelijk gelijk allemaal op dezelfde plek op de dop en ze zijn allemaal even dik gedrukt.  

 

Finetunen

Na onze verhuizing in 2023 naar Medemblik merkten we dat het sticker apparaat wat extra aandacht nodig had. Hij moest even gefinetuned worden, want de etiketten op de flesjes zaten een klein beetje scheef en er zat wel eens een vouw in het etiket. Zo konden we gelijk met de mannen van Tegra systems brainstormen over wat extra informatie op de dop. We kunnen je vertellen dat het is gelukt. Door een kleiner lettertype te gebruiken kunnen we nu 3 regels kwijt. Voor de duidelijkheid staat er vanaf nu bijvoorbeeld op de dop:  

   geperst op: 

  14-08-2023 

        OB 

Hoe cool!  

OB staat voor Oranje Bliksem. Vanaf nu staan de initialen van de smaak in het flesje op de dop. Ik weet niet of het je al was opgevallen dat ze erop staan, maar de initialen van het sapje zijn super handig als je de flesjes rechtop hebt staan in je vrieslade. Je kunt hierdoor op de dop zien in welk flesje jouw favoriete sapje zit. 

Zo zie je dat er aan ieder stapje (groot of klein) een heel proces aan vooraf gaat. 

Wil je onze nieuwe doppen in het echt bewonderen? 😉 Bestellen kan via deze link!

Comments