Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Tips voor je houding tijdens het wandelen

Hoe is jouw houding tijdens het wandelen?

Wandelen. Het klinkt zo simpel: de ene voet voor de andere zetten en gáán. Maar heb je ooit echt stilgestaan bij hoe je loopt? Misschien niet, en toch kan een goede wandelhouding een wereld van verschil maken. Wanneer je lichaam optimaal beweegt, voorkom je niet alleen pijntjes en vermoeidheid, maar voel je je ook energieker en geniet je meer van elke stap.

Deze week dagen we je uit om samen met ons 10.000 stappen te zetten! En dat niet alleen… we nodigen je ook uit om eens bewust op je houding te letten. Een paar kleine aanpassingen kunnen je wandelervaring veel prettiger maken.

Tips voor je houding tijdens het wandelen

Samen met Linda van West-Friesland Beweegt hebben we daarom een aantal fijne houdingstips op een rij gezet, zodat jij met nóg meer plezier je stappen zet.

Waarom is een goede wandelhouding zo belangrijk?

Misschien herken je het wel: je maakt een lange wandeling en aan het einde van de dag voel je pijn in je rug, nek of schouders. Bovendien merk je dat je na een tijdje minder energie hebt en dat je bewegingen zwaar aanvoelen. Soms voel je zelfs spanning in je lichaam, wat uiteindelijk kan leiden tot hoofdpijn.

Al deze klachten kunnen te maken hebben met je houding. Wanneer je verkeerd loopt, kost dat onnodig veel energie. Gelukkig kan dat anders! Door kleine aanpassingen in je wandelhouding merk je al snel dat je soepeler, lichter en ontspannen beweegt.

Zo verbeter je jouw wandelhouding

Een goede houding begint bij je hoofd. Denk eens aan een touwtje dat aan je kruin zit en je zachtjes omhoog trekt. Hierdoor richt je nek en rug zich op zonder spanning. Dit zorgt ervoor dat je hoofd in lijn blijft met je ruggengraat, waardoor je minder belasting voelt en dieper en rustiger kunt ademhalen.

Daarnaast is het belangrijk om je schouders te ontspannen. Veel mensen trekken hun schouders ongemerkt op, vooral bij langere wandelingen of wanneer ze in gedachten verzonken zijn. Als dit gebeurt, kan dat spanning in je nek veroorzaken en zelfs hoofdpijn geven. Daarom helpt het om af en toe diep adem te halen en je schouders bewust te laten zakken. Bovendien kun je ze even los schudden om de spanning volledig kwijt te raken.

Maar niet alleen je schouders spelen een rol, ook je armen zijn belangrijk. Bewegen ze mee, of hangen ze slap langs je lichaam? Wanneer je je armen licht meebeweegt – bij voorkeur in een hoek van 90 graden – loop je automatisch soepeler. Bovendien voorkom je dat al het bloed naar je vingertoppen zakt. En als je een uitdaging zoekt, probeer dan eens je armen wat sneller te bewegen. Je zult merken dat je benen vanzelf versnellen!

Naast je armen verdienen ook je voeten aandacht. Hoe raken ze de grond? Een goede voetafwikkeling begint bij een zachte landing op de hiel, vervolgens rol je de voet rustig af naar de bal en duw je jezelf af met je tenen. Hierdoor verdeel je de impact beter over je gewrichten en loop je met meer stabiliteit en energie.

Tot slot is ademhaling een cruciale factor. Veel mensen ademen oppervlakkig in hun borst, zonder erbij stil te staan. Toch kan een bewuste ademhaling je wandelervaring enorm verbeteren. Probeer daarom rustig door je neus in te ademen, je buik met lucht te vullen en vervolgens langzaam uit te ademen via je mond. Dit helpt je om ontspannen te blijven en het wandelen langer vol te houden.

Maak van wandelen een geluksmomentje

Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mindset. Het geeft je de ruimte om even uit je hoofd te komen, je gedachten te ordenen en bewuster te genieten van je omgeving.

En het mooiste is: je hoeft er niets speciaals voor te doen, behalve naar buiten gaan.

Dus, of je nu meedoet aan Wandel naar je Werk Dag, een frisse lunchwandeling maakt of een ontspannen avondrondje loopt: probeer eens bewust te letten op je houding en voel het verschil.

Zet jij vandaag je 10.000 stappen?