fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Vitamine D

Annemarie over vitamine D

Vitamine D, we kennen het allemaal wel. De vitamine die we binnenkrijgen door de zon. Maar is vitamine D eigenlijk wel een vitamine? En waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je het nog meer binnenkrijgen?

Deze vragen hebben we neergelegd bij Annemarie van Het persoonlijke Dieet en zij heeft hierover een blog geschreven. Ben je benieuwd naar alle antwoorden op de bovenstaande vragen? Lees dan deze blog!

Vitamine D

Vitamine D = Pro-hormoon

De zomer is weer op zijn retour en wat hebben we al een lekkere weken gehad qua temperatuur. In deze blog wil ik jullie kort iets vertellen over een heel belangrijk vitamine, namelijk vitamine D. Eigenlijk is deze vitamine geen vitamine maar een pro-hormoon, want ons lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken. Deze pro-hormoon wordt aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Vitamine D wordt voornamelijk door de (onbedekte) huid opgenomen via zonnestralen (UV-B). Dit gebeurd voornamelijk tussen de maanden mei en september/oktober. De rest van het jaar zijn de zonnestralen niet krachtig genoeg om adequate hoeveelheden van deze vitamine via de huid aan te maken.

 

Voeding & zon

Via de voeding komt een klein gedeelte van de hoeveelheid vitamine D binnen, bijvoorbeeld door vette vis. Vlees, eieren en roomboter bevatten ook deze vitamine maar een lagere hoeveelheid als de vette vissoorten. De groep mensen welke het meest risico loopt op een vitamine D tekort zijn: baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen (>70 jaar) en mensen met een donkere huidskleur. Maar ook als je veel tijd binnen door brengt, je grotendeels bedekt met kleding buiten bent of altijd gebruik maakt van (hoge factor) zonnebrand. Dagelijks 15 tot 20 minuutjes zónder zonnebrand met je gezicht, blote armen en benen doe je voldoende vitamine D op. Zorg natuurlijk wel dat je dit buiten de middaguren doet, dan is de zon op zijn krachtigst en kan er schade aan je huid ontstaan. Smeer je na deze blootstelling aan de zon in met een (troepvrije) zonnebrand om je huid te beschermen tegen verbranding en aantasting van je DNA.

 

Belangrijk voor vele functies

Bij Het persoonlijke dieet vinden we het belangrijk om de vitamine D-status te controleren. Deze vitamine speelt een cruciale rol in diverse lichaamsprocessen. Vaak wordt als eerste gedacht aan de ondersteuning van sterke botten en tanden, maar vitamine D heeft nog andere belangrijke functies, zoals het bevorderen van soepele spieren, het ondersteunen van het immuunsysteem, het verhogen van de weerstand tegen infecties, het positief beïnvloeden van hart- en vaatgezondheid, het reguleren van de bloeddruk, het bevorderen van een gezond zenuwstelsel en hersenfunctie, en het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Bij Het persoonlijke dieet streven we naar een gezond vitamine D-gehalte van >80 mmol/L. Ons advies is dan ook om gedurende het hele jaar een goed opneembare vorm van vitamine D te overwegen als aanvulling op je voeding. In de zomermaanden kun je overwegen om je supplementgebruik te verminderen in vergelijking met de maanden september tot en met april. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, daarom is het aan te raden om het in de natuurlijke vorm in te nemen, zoals in druppelvorm of vloeibare capsules.

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van vitamine D-supplementen kan variëren, en goedkope tabletten zijn soms minder effectief. Het is belangrijk om te investeren in supplementen van goede kwaliteit. We hopen dat deze informatie nuttig voor je was.

Ben je benieuwd naar meer informatie over Annemarie en Het persoonlijke Dieet? Via deze link ga je naar haar website!

Comments