fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Wortels en wortelsap

De kracht van wortels

Wortels, ik denk dat ik wel kan zeggen dat iedereen deze groenten al wel eens geprobeerd heeft. Heerlijk van smaak in je salade, gekookt bij je ‘AVG’ (aardappels, vlees, groenten 😉) of gewoon lekker als tussendoortje met misschien een gezonde dip! Maar naast dat ze heel lekker zijn van smaak en makkelijk toe te passen in jouw dieet, kunnen we nog veel meer vertellen over deze oranje groente. Wist je bijvoorbeeld al dat er ook rode en paarse varianten bestaan? En dat wij wortels heel graag gebruiken in onze sappen?  Je leest er alles over in onze nieuwe blog!

Wortels en wortelsap

Welke verschillende soorten zijn er?

De ‘wortelfamilie’ is onwijs breed, nog groter dan je je kunt voorstellen! Om je een beetje een idee te geven van de verschillende soorten hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Wat misschien handig is om te weten is dat we bij Zuss & Sap alleen oranje en gele wortels gebruiken. Ben je benieuwd welke sappen dit zijn en hoe je ze kunt bestellen? Dat lees je onderaan deze blog!

Oranje: Dit zijn de meest gangbare wortels die je in de supermarkt vindt. Ze zijn er in verschillende maten en variëren van sappig tot zoet van smaak.

Paars: Deze hebben een dieppaarse tint vanwege het anthocyaangehalte. Ze hebben een aardse, lichtzoete smaak en bevatten extra antioxidanten

Geel: Deze hebben een gele tint en zijn vaak zoeter dan de oranje varianten. Deze gele wortels vind je dan ook in onze sappen, heerlijk zoet van smaak!

Wit: Deze hebben een bleke kleur en een meer subtiele smaak. Ze worden vaak gebruikt in verschillende gerechten, vooral in Aziatische keukens kan je ze wel eens voorbij hebben zien komen.

Rood: Ja, ze bestaan echt! Wortels met een roodachtige tint en een zoetere smaak, ze zijn qua smaak vergelijkbaar met de oranje variant.

 

Gezondheidsvoordelen

Goed voor je ogen: Konijntjes eten natuurlijk een hele boel wortels en heb jij wel eens een konijn met een bril gezien? Nee, ik ook niet 😉. Het is namelijk zeker geen fabeltje dat wortels goed zijn voor je ogen. Wortels bevatten bètacaroteen, wat het lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine zou kunnen bijdragen aan gezonde ogen.

Nog een leuk weetje over bètacaroteen, dit is namelijk een natuurlijk pigment en is de reden dat wortels, en nog een aantal anderen groentes, hun gezellige kleur krijgen. Vooral gele, oranje en rode soorten zoals zoete aardappelen, pompoenen, paprika’s, abrikozen, mango’s en spinazie.

Versterkt het immuunsysteem: De antioxidanten in wortels, zoals vitamine C en andere fytonutriënten, zouden kunnen helpen het immuunsysteem te versterken. Met een goed en sterk immuunsysteem kan het zo zijn dat jouw lichaam veel beter in staat is om ziekten te bestrijden. Een goede reden om wat extra worteltjes te eten dus!

Gezonde huid: De vitamines en antioxidanten in wortels zouden kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Vitamine A is bijvoorbeeld betrokken bij de productie van collageen, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de elasticiteit van de huid goed blijft.

Wist je ook dat veel wortels verandering zouden kunnen geven aan de kleur van je huid? Dit komt door het hoge gehalte van bètacaroteen. Het kan je huid een lichte oranje gloed geven. Maar geen paniek hoor, dit zal alleen gebeuren wanneer je grote aantallen eet en het gaat ook zo weer weg!

 

Wortelsap

Wij gebruiken graag wortels in onze sappen, door de velen gezondheidsvoordelen en natuurlijk door de lekkere smaak. Daarnaast zijn wortels, en dus ook wortelsap, laag in calorieën wat natuurlijk ook altijd fijn is!

Wortels zitten dan ook in meerdere van onze sappen. Zo zitten de oranje variant in Oranje Bliksem, Bieten Power, Herfst Beuk en Winterse Boost. En de gele zitten in Gele Rakker en Roze Wolk. Wortels doen natuurlijk ook veel met de kleur van de sappen wat extra leuk is!

 

Wist je dat?

Wist je dat wortels een van de eerste groenten waren die werden gebruikt voor medicinale doeleinden? In oude geschriften en teksten uit verschillende culturen, zoals de oude Romeinse en Chinese geschriften, werden wortels genoemd vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze werden gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen, van het verbeteren van spijsverteringsproblemen tot het verbeteren van je zicht. Zo zie je maar hoe belangrijk het is voor je lichaam om voldoende groenten en fruit te eten!

 

Ben je benieuwd naar onze sappen met deze groente soort ? Ga naar de shop!

Comments