fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Avocado’s

Niet meer weg te denken

Avocado’s, een aantal jaar geleden hadden we er (misschien) nog nooit van gehoord en opeens zijn ze niet meer weg te denken uit ons dieet. Je vindt ze makkelijk in de supermarkt en op de markt. Maar waarom werd deze vrucht opeens zo bekend? In Amsterdam is er zelfs een lunch tentje die alleen maar gerechten maakt met avocado, De Avocado Show. Nou wij weten het wel, ze zijn niet alleen heerlijk van smaak maar bevatten ook nog eens een heleboel gezonde dingen! En daar vertellen we je in deze blog meer over!

 

Avocado’s

Een goede voedingsbron

Avocado’s zitten bomvol goede voedingsstoffen waar jouw lichaam heel blij van wordt. Ze zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetten, die goed zouden kunnen zijn voor je hart. Wil je meer lezen over gezonde vetten? Ook hier hebben we een blog over geschreven! Bovendien zijn ze rijk aan vezels, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een vol gevoel geeft na het eten. Daardoor krijg je minder gauw trek, wat ook weer voordelig kan zijn! Daarnaast bevatten avocado’s vitaminen zoals vitamine K, E, C en B6, evenals mineralen zoals kalium en foliumzuur. Onderaan deze blog vind je alle voedingswaarden van avocado’s!

 

Makkelijk te gebruiken

De smaak van avocado’s is natuurlijk heerlijk, je kan het dan ook in veel verschillende gerechten gebruiken. Van guacamole tot salades, smoothies en zelfs als vervanging voor boter in bakrecepten. Laten we hier nou toevallig een lekker receptje van hebben 😉! Je vindt hem hier!

Daarnaast gebruiken we deze vrucht (ja, het is echt een vrucht) ook in ons sapje Asperge Tijd. Wil je deze eens proberen? Je besteld hem hier!

 

De perfecte avocado kiezen

De perfecte avocado kiezen is nog best een uitdaging. Ze zijn al gauw nog te hard of al veel te zacht en bruin. Beide niet lekker.. we gaan natuurlijk voor de perfecte avocado! Maar hoe krijg je nou de perfecte avocado?

Rijpe avocado’s bewaren: Als een avocado rijp is, kun je hem in de koelkast bewaren om het rijpingsproces te vertragen. Dit kan voorkomen dat de avocado te snel overrijp wordt. Plaats de rijpe avocado in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade want in deze lade is het nog iets koeler!

Onrijpe avocado’s versneld laten rijpen: Als je onrijpe avocado’s hebt en ze sneller wilt laten rijpen, kun je ze op kamertemperatuur bewaren. Plaats ze in een papieren zak samen met een banaan of een appel. Deze vruchten produceren ethyleengas, wat het rijpingsproces versnelt.

 

Tips voor het bewaren

Een avocado bewaren is niet altijd even makkelijk, vooral niet als je maar een deel wilt eten en de andere helft wilt bewaren. Gelukkig hebben we daar een aantal tips voor!

Citroensap gebruiken: Avocado’s hebben de neiging om bruin te worden wanneer ze worden blootgesteld aan lucht. Besprenkel citroensap over het vruchtvlees om oxidatie tegen te gaan en de avocado langer vers te houden. Het zuur in het citroensap helpt om de enzymen die verkleuring veroorzaken te remmen.

Bewaren met de pit: Als je een halve avocado bewaart, laat dan de pit erin zitten. Dit helpt ook om blootstelling aan lucht te verminderen en de houdbaarheid te verlengen.

Afgedekt bewaren: Wikkel een aangesneden avocado in plastic folie of bewaar het in een luchtdichte container om blootstelling aan lucht te verminderen. Hierdoor blijft de avocado langer vers.

Vries avocado in plakjes in: Als je merkt dat je avocado’s te rijp dreigen te worden, kun je ze in plakjes snijden en invriezen. Bevroren plakjes kunnen later worden gebruikt in smoothies of als toevoeging aan gerechten.

 

Vrucht of groenten?

Is een avocado nou eigenlijk een vrucht of een groenten? Om eerlijk te zijn moesten wij hier ook even onderzoek naar doen maar gelukkig hebben we het antwoord kunnen vinden. Een avocado wordt botanisch gezien beschouwd als een vrucht, en om nog specifieker zijn is het een bes. Wist jij dit al?

 

Voedingswaarden

KJ (KJ): 767

Kcal (kcal): 186

Water (g): 72,3

Eitwit (g): 2

Vet (g): 18,4

Koolhydraten (g): 1,8

Vezels (g): 3,1

Comments