fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

Lokaal geproduceerd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

100% lokaal

Foliumzuur en folaat tijdens jouw zwangerschap

Foliumzuur & folaat

Je bent zwanger, een super bijzondere tijd in je leven! Een periode waarin jouw eigen gezondheid, en daardoor ook de gezondheid van jouw kleintje, toch wel extra belangrijk is. Een voedingsstof die onwijs belangrijk kan zijn tijdens de zwangerschap, is foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, en de natuurlijke vorm ervan, folaat.

Foliumzuur en folaat tijdens jouw zwangerschap

Wat is foliumzuur en folaat?

Beide vormen spelen een belangrijke rol in het lichaam, vooral tijdens periodes van snelle celdeling, zoals tijdens de zwangerschap.

Foliumzuur en folaat zijn eigenlijk twee vormen van vitamine B9. Foliumzuur is de kunstmatige vorm van vitamine B9.  Dit maken ze om in speciale voedingsmiddelen te stoppen zoals supplementen. Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B9 en die je vindt in groenten zoals spinazie, bonen, lekkere frisse citrusvruchten en volkorengranen. Ze hebben allebei hun eigen rol in ons lijf, vooral wanneer dingen in ons lichaam snel aan het groeien en delen zijn, zoals tijdens de zwangerschap.

Op de etiketten van onze sappen staat dus ook folaat en geen foliumzuur, omdat onze sappen van 100% groenten en fruit zijn gemaakt.

 

Waarom is foliumzuur belangrijk tijdens de zwangerschap?

Tijdens jouw zwangerschap kan je lijf wat extra foliumzuur nodig hebben omdat het helpt bij het bouwen van de belangrijke neurale buis van je baby. Dat wordt uiteindelijk de hersenen en het ruggenmerg, dus het is best wel essentieel. Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Dan is het slim om wat extra foliumzuur binnen te krijgen, als een soort ondersteuning voor de ontwikkeling.

Folaat doet nog meer dan alleen de neurale buis aanpakken. Het speelt ook een rol bij het maken van nieuwe rode bloedcellen en het helpt bij de groei en ontwikkeling van de placenta. Dus eigenlijk is het een soort multitasking vitamientje. Daarom wordt aanbevolen dat vrouwen die zwanger willen worden of die al zwanger zijn, dagelijks een supplement met foliumzuur van 400 microgram nemen.

 

Hoe kan ik voldoende foliumzuur krijgen tijdens de zwangerschap?

Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap wil je er misschien toch wat extra aandacht aan besteden en je er iets meer in verdiepen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan natuurlijke bronnen van folaat, zoals groene bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten en volle granen. Naast het eten van deze voedingsmiddelen wordt aanbevolen om een dagelijks supplement met foliumzuur in te nemen.

Heb je moeite met het eten van producten die folaat bevatten? Of kun je sowieso een extra boost gebruiken? Daar hebben wij iets op bedacht! Wij hebben een speciaal Zuss & Sap zwangerschapspakket ontwikkeld, met extra veel sappen waar folaat in zit! Je leest er hier alles over!

Comments