fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

Je hersenen trainen

Je hersenen trainen

Bij Zuss & Sap zijn wij groot voorstander van goed zorgen voor jezelf. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor bijvoorbeeld je mindset en je hersenen. Laten we daar eens wat dieper op ingaan, want wist je al dat je heel gemakkelijk je hersenen kunt trainen? En dat dit echt heel erg belangrijk en handig kan zijn? Daarom hebben wij wat oefeningen, die je waarschijnlijk al wel kent maar nooit bij stil hebt gestaan dat ze je hersenen trainen, op een rijtje gezet voor jullie!

Je hersenen trainen

Sudoku

Wat het doet: een Sudoku puzzel kennen we misschien allemaal wel, maar wat doet het eigenlijk? Een Sudoku is een logische puzzel waarin een patroon zit. Door deze puzzel op te lossen train je je vermogen om patronen te herkennen, strategieën te bedenken, problemen op te lossen en logisch na te denken.

Hoe te doen: Begin met eenvoudige Sudoku-puzzels en werk geleidelijk aan naar complexere, er zijn namelijk verschillende niveaus en een Sudoku kan op het begin best lastig zijn. Je kan Sudoku’s vinden in de krant, online en boekjes met Sudoku puzzels. Probeer er bijvoorbeeld dagelijks eentje te doen om jezelf en je brein te trainen en zie dat het elke dag een beetje beter en makkelijker gaat.

 

Woordpuzzels

Wat het doet: Woordpuzzels, zoals kruiswoordraadsels, kunnen je helpen bij het vergroten van je woordenschat en het verbeteren je taalvaardigheden, wat misschien logisch klinkt, maar ze doen nog meer! Ze stimuleren ook je vermogen om verbindingen te maken tussen verschillende concepten en woorden.

Hoe te doen: Kruiswoordpuzzels vind je vaak in tijdschriften of in de krant, maar denk ook aan bordspellen zoals Scrabble (onze favoriet op vakantie 😉). Ga je liever voor een online versie? Enkele bekenden zijn Ruzzle, Scrabble GO of de welbekende Wordfeud. Extra leuk, je speelt makkelijk samen met iemand!

 

Memory training

Wat het doet: Met geheugenspelletjes beginnen we vaak al op jonge leeftijd, zoals met Memory kaartjes, dit is omdat het super belangrijk is om dit te trainen! En dan niet alleen bij de kleintjes, maar zeker ook wanneer je volwassen bent! Geheugenspellen verbeteren je kortetermijngeheugen en aandacht. Ze helpen je bij het ontwikkelen van vaardigheden om details te onthouden en patronen te herkennen, wat je goed zou kunnen helpen in het dagelijks leven.

Hoe te doen: Gebruik memory spellen waarbij je kaarten moet omdraaien en paren moet vinden bijvoorbeeld. Het klinkt misschien als een kinderspelletje, maar ook op latere leeftijd is het heel goed om dit te trainen.

 

Schaken of dammen

Wat het doet: Vroeger kon ik eindeloos dammen op school, gewoon een leuk spel maar toen nog niet wetende dat het je hersenen super goed kan trainen. Schaken en dammen verbeteren je strategisch denken en planning. Bij deze spellen moet je ervoor zorgen dat je meerdere stappen vooruit denkt en strategieën ontwikkelt om je tegenstander te verslaan, wat je analytische vaardigheden en probleemoplossend vermogen versterkt.

Hoe te doen: Dammen of schaken op een dambord kan natuurlijk altijd en overal. Neem je dambord eens wat vaker mee! Online dammen of schaken kan natuurlijk ook heel goed!

 

Leren van een nieuwe taal

Wat het doet: Een nieuwe taal leren doen we vaak omdat we het leuk vinden en omdat het handig is om nog een taal te spreken, maar wist je ook dat je je er hersenen mee traint? Het leren van een nieuwe taal verbetert je geheugen, aandacht en cognitieve flexibiliteit. Het daagt je hersenen uit om nieuwe woorden en grammaticale structuren te onthouden en te gebruiken, wat ook je multitasking vaardigheden kan verbeteren.

Hoe te doen: Gebruik apps zoals Duolingo, Babbel of Rosetta Stone om dagelijks een paar minuten te besteden aan het leren van een nieuwe taal.

 

Meditatie en mindfulness

Wat het doet: Van mediteren zijn wij groot fan en we doen het regelmatig. Eigenlijk voornamelijk om rust te vinden maar het kan dus ook heel goed zijn voor je hersenen! Meditatie en mindfulness verbeteren je concentratie, aandacht en emotionele regulatie. Door regelmatig te mediteren, train je je geest om beter om te gaan met stress en om meer aanwezig te zijn in het moment.

Hoe te doen: Doe dagelijks 10-15 minuten meditatie. Begin met eenvoudige ademhalingsoefeningen en gebruik geleide meditatie-apps zoals Headspace of Calm om je te helpen ontspannen.

 

Wil je beginnen met mediteren maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Wij hebben wat goede tips voor je! Je leest ze in deze blog.

 

Lezen en samenvatten

Wat het doet: Dat lezen goed is voor je hersenen is misschien logisch, maar wat doet het eigenlijk precies? Lezen en samenvatten verbetert je begrijpend lezen en analytische vaardigheden. Door actief te lezen en de belangrijkste punten samen te vatten, versterk je je vermogen om informatie te verwerken en te onthouden.

Hoe te doen: probeer bijvoorbeeld een goed boek te kiezen en lees elke avond een aantal bladzijdes. Persoonlijk ben ik niet zo’n lezer en tegen een boek lezen kan ik best opzitten omdat het meteen zo veel is. Je zou dan ook kunnen kiezen voor wat kleinere stukken tekst, zoals een krant, artikel of blog. Wil je je hersenen extra trainen? Maak dan een samenvatting van wat je hebt gelezen. Dit helpt je om de kernpunten te vinden en het begrijpen van het materiaal.

 

Wil je meer lezen over wat lezen met je hersenen doet? Laten we daar toevallig al eens een blog over hebben geschreven! Deze lees je hier.

Comments