fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

Motivatie om te beginnen met sporten

Uit je comfortzone

Je wilt beginnen met sporten, je spreekt al maanden met jezelf af dat je nu echt gaat beginnen. De dag waarop je zou gaan is aangebroken en toch kun je de motivatie niet vinden om heen te gaan. Dit heb ik zelf ook een tijdje gehad. Ik vond sporten zo uit mijn comfortzone dat ik mezelf er niet overheen kon zetten en mijn motivatie om te gaan was ook ver te zoeken. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en nu vind ik het heerlijk! Doordat ik me kan voorstellen dat beginnen moeilijk is, deel ik graag mijn tips met jou waardoor je toch de motivatie kan vinden om te gaan beginnen!

Is hardlopen iets waarmee je wilt beginnen? Daar hebben we een aparte blog met tips voor geschreven. Deze lees je hier!

Motivatie om te beginnen met sporten

Stel realistische doelen

Richt je op haalbare doelen die je kunt bereiken. Vraag bijvoorbeeld niet van jezelf om een marathon te kunnen rennen binnen een maand, maar denk aan kleine mijlpalen. Denk aan het doen van een bepaald aantal workouts per week of het verbeteren van je uithoudingsvermogen of kracht. Iedereen zal een ander doel hebben en voor iedereen is een ander doel haalbaar, probeer daarom goed naar jezelf en naar je lichaam te luisteren.

 

Vind een sport die je leuk vindt

Als je plezier hebt in wat je doet, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft. Zo zag ik zelf heel erg op tegen fitnessen in de sportschool, het leek me gewoon echt niet leuk. Daarom heb ik de afgelopen tijd heel veel nieuwe sporten geprobeerd totdat ik wat vond wat wel bij mij paste. Uiteindelijk is dat kickboksen en jumping fitness geworden. Probeer daarom verschillende sporten of activiteiten uit totdat je iets vindt dat echt bij je past, of het nu gaat om hardlopen, zwemmen, dansen, yoga of iets anders. Er is vast iets wat jij leuk genoeg gaat vinden om vol te houden!

 

Train met een vriend(in)

Vind je het lastig om te beginnen met sporten? Vind dan een sportmaatje! Samen sporten kan motiverend zijn en het kan ook leuker zijn om samen doelen te stellen en te werken aan jullie doelen. Elkaar motiveren en elkaar zien groeien is echt heel erg leuk! Zo hebben wij met het hele Zuss & Sap team een aantal lessen kickboksen gevolgd. Dit was zo leuk, we hebben het er af en toe nog steeds over aan de kantinetafel!

 

Maak een plan en houd je eraan

Wanneer je een trainingsdoel hebt gevonden is het ook handig om hier een plan bij te maken. Stel een trainingsroutine op die bij je past en plan je workouts vooruit. Spreek bijvoorbeeld vaste dagen af met jezelf. Zie het als een afspraak die je moet nakomen. Vind je het lastig om een passend trainingsschema te maken? Vraag om hulp, er is altijd wel iemand die je hierbij kan helpen!

 

Beloon jezelf

Stel beloningen in voor wanneer je je doelen bereikt, denk niet aan mega grote dingen maar kies iets haalbaars. Denk aan een lekkere maaltijd, wat vrije tijd om te ontspannen of bijvoorbeeld een nieuwe sportoutfit.

 

Herinner jezelf aan de voordelen

Sporten is super goed voor je! Denk tijdens het sporten aan de vele voordelen van regelmatige lichaamsbeweging, zoals verbeterde gezondheid, meer energie, stressvermindering en een beter humeur. Houd deze voordelen in gedachten als motivatie wanneer je het moeilijk hebt. Wil je je hierover meer inlezen? Je vindt van alles over de voordelen van gezond eten en sporten op onze blog!

 

Wees geduldig en wees niet te streng voor jezelf

Het is normaal om ups en downs te ervaren in je motivatie, het is niet realistisch om elke dag blij te zijn, om zin te hebben in je dag en helemaal gemotiveerd om te sporten. Hier zal denk ik de grootste uitdaging liggen. Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat er soms dagen zullen zijn waarop je minder zin hebt om te sporten. Probeer altijd te gaan naar de sportles, ook wanneer je geen zin hebt. Sla je toch een keertje over? Geen probleem! Het is ook niet realistisch om 52 weken per jaar elke week in de sportschool te staan. Probeer voor jezelf te bedenken wat voor jou het beste werkt!

 

Wist je al dat bewegen niet alleen goed is voor je lichaam? Maar dat het ook goed kan zijn voor je mentale gezondheid? Daarover lees je van alles in onze andere blog!

Comments