fbpx
Icoon check

Voor 9:00 besteld is ’s avonds geleverd

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting met code hoera9jaar

Icoon check

100% natuurlijk

Icoon check

18% korting = hoera9jaar

6 mogelijke oorzaken van stress waarvan je het misschien niet wist

6 mogelijke oorzaken van stress

Spanning, een ervaring die velen maar al te bekend voorkomt. Soms is de oorzaak van jouw stress heel duidelijk en gemakkelijk te identificeren. Maar het kan ook voorkomen dat stress in je lichaam wordt geactiveerd door iets waarvan je je niet eens bewust bent. Daarom hebben we hier 6 mogelijke oorzaken van stress opgesomd die stress in je lichaam kunnen triggeren, zelfs als je je er niet van bewust was.

6 mogelijke oorzaken van stress waarvan je het misschien niet wist

Een oppervlakkige ademhaling

Diep en rustig ademhalen wordt door je lichaam altijd geassocieerd met ontspanning. Oppervlakkig ademhalen kan signalen van stress uitzenden en leidt tot de productie van stresshormonen. Door af en toe bewust te focussen op diepe, kalme ademhaling kun je rustiger worden, je slaapkwaliteit verbeteren, je concentratie vergroten en met meer aandacht werken. Als je jezelf betrapt op stress, probeer dan rustig en diep in te ademen terwijl je je buik laat uitzetten. Dit zal direct een gevoel van kalmte geven. Als je dagelijks enkele minuten besteedt aan bewuste ademhalingsoefeningen, zul je merken dat diepe en rustige ademhaling een gewoonte wordt. Het is de moeite waard!

 

Een gespannen lichaamshouding

Een gespannen lichaamshouding heeft veel gemeen met je ademhaling. Wanneer je je spieren ontspant, signaleer je je lichaam om in een kalme staat te zijn. Aan de andere kant, bij gespannen spieren, wordt het stresssysteem in je lichaam geactiveerd. Hierdoor is het belangrijk om te proberen een ontspannen lichaamshouding te behouden, aangezien dit kan helpen om stressreacties te verminderen en je welzijn te bevorderen. Stress in je spieren kan vaak voortkomen uit verschillende bronnen, waaronder zowel fysieke als mentale spanning. Het is dus waardevol om aandacht te besteden aan je lichaamshouding en bewust te ontspannen om een gevoel van kalmte te bevorderen.

 

Een te kort aan magnesium

Magnesium speelt een rol in het helpen ontspannen van spieren. Wanneer je onder stress staat, kan je lichaam meer magnesium verbruiken. Dit creëert in feite een cyclus waaruit je kunt ontsnappen door je magnesiuminname aan te vullen. Magnesium is aanwezig in bepaalde bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie. Wist je dat (bijna) al onze groene sappen, zoals Groene Energie, 100 % Groen , Groene Toversap en het seizoenssapje Lente Kriebels, spinazie bevatten? Dit kan een goede bron van magnesium zijn om in je dieet op te nemen.

 

Je dagelijkse kop koffie

Het drinken van koffie verhoogt de aanmaak van het stresshormoon cortisol in je lichaam en remt de aanmaak van hormonen die je rustig en slaperig maken. Van veel koffie drinken op een dag zal je dus meer stress krijgen. Er zijn momenten dat het juist lekker is om even een opkikker te voelen, maar wees er bewust van dat koffie je ook stressgevoel kan geven.

 

Te weinig prikkels

Dat je van te veel prikkels stress kunt krijgen, wist je waarschijnlijk al. Maar dat je van te weinig prikkels ook stress kunt krijgen misschien niet. Als jouw brein constant en langdurig onder zijn capaciteit werkt, levert dit frustratie en uiteindelijk ook stress op voor je hele systeem. Is dit bij jou het geval? Probeer je brein dan wat vaker uit te dagen door nieuwe dingen te leren. Dit kan een cursus zijn, maar ook iets op je werk wat je nog nooit hebt gedaan. Je kunt vragen of je dat ook eens zou mogen doen. Wie niet waagt, wie niet wint!

 

Gehaast dingen doen

Deze spreekt misschien voor zich. Haast en dingen te gehaast doen zorgt voor veel stress, het verminderd de concentratie en geeft een onrustig gevoel in je lijf. Als je één ding tegelijk doet, dan focus je bewust in het moment, doe je alles stap voor stap en ben je efficiënt bezig. Je legt de nadruk op zijn en gaat daarna pas doen.

 

Dit waren 6 oorzaken die stress in je lichaam kunnen activeren, misschien vind je deze blogs ook interessant:  beginnen met mediteren, tips en weetjes over water drinken, of de werking van je darmen.

Comments